Zastęp "Traperzy"
Czasami bywam w barakowozie.
1
Jak uprać sweter.....ziemniakami
Traperski sposób prania swetrów może się przydać każdemu.
Wełnę możemy prać w ziemniakach (ok1.5kg wystarczy na jeden sweter) trzeba je zetrzeć na tarce kiedy s± jeszcze surowe dolewamy trochę zimnej wody. Zanurzamy wytrzepany z kurzu ciuch i dokładnie go wyciskamy . szczególnie troskliwie wyciskamy kołnierze mankiety i łokcie swetrów. Mydła do takiego prania używać nie należy mieszanina bowiem będzie się wystarczaj±co pieniła od krochmalu zawartego w ziemniakach.
2
Moda na wędrówce
Prawie najlepszym ubiorem na wędrówkę jest...mundur harcerski. Mundur jest lekki przewiewny ,można podwin±ć w nim rękawy lub rozpi±ć kołnierz gdy jest gor±co. Gorzej z spodniami bo powinny to być lekkie płócienne albo farmerki. Nie mog± być jednak ani białe ani czarne ponieważ białe szybko się ubrudz± a czarne pochłaniaj± ¶wiatło i jeszcze bardziej przypiekaj± nogi.
Poza tym bezapelacyjnie potrzebna jest czapka poza tym można wzi±ć co¶ przeciwdeszczowego
3
Nogi i buty
1.Przed wymarszem
Aby wędrować, trzeba mieć mocne i zdrowe nogi. Dlatego w tej kieszeni pomówimy o naszych poczciwych „pedałach” i o wszystkim co jest z nimi zwi±zane.
Zanim wybierzesz się na wędrówkę, naucz się dbać o swoje nogi. W domu, na co dzień, postępuj w my¶li następuj±cych zasad:
a)Codziennie wieczorem myj nogi w ciepłej wodzie z mydłem.
b)Często zmieniaj skarpetki.
c)Przynajmniej raz na tydzień obcinaj paznokcie u nóg
2.Obuwie na drogę
Ideałem buta na piesz± wędrówkę s± pionierki (buty na wibramie z krótk± cholewk±) Buty te s± miękkie nie uciskaj± nogi , s± również lekkie. Niska cena sprawia że buty s± rozchwytywane
Na letni± wędrówkę można też założyć trampki. Nie wszyscy traperzy lubi± chodzić w trampkach gdyż sprzyjaj± one poceniu się nóg
4
Co pij± traperzy
1.Pić czy nie pić
W czasie marszu stanowczo nie. Je¶li pragnienie męczy nas zbyt mocno i powoduje nieprzyjemne zasychanie w ustach, można przepłukać usta kilkoma łykami wody z manierki. Picie w czasie marszu powoduje zwiększone pocenie ,szybsze zmęczenie i utratę sił . Niewskazane jest również ssanie słodkich cukierków, jedzenie lodów czy owoców. Pozornie tylko na kilka minut gasz± one pragnienie, które wkrótce powraca nawet spotęgowane. Pić można dopiero na postoju i to dłuższym. Wystrzegajcie się jednak jak ognia rzucania się natychmiast po zatrzymaniu na manierkę z zimnym napojem chłodne napoje mog± spowodować przeziębienie przewodu pokarmowego i żoł±dka a także podrażnienie gardła. Na pocz±tku postoju można wypić dosłownie kilka łyków napoju i to niezbyt zimnego a dopiero przed wyruszeniem w dalsz± drogę napić się aż do ugaszenia pragnienia.
wcale nie jest tak Ľle jak się wydaje na nadburzański patrz ile osób w mundurach lezie
prawdziwych harcerzy ? kiedy o tym gadali¶my nie przypominam sobie
Chodziło mi o tych prawdziwych, prawdziwych! Tych legendarnych co już dawno nie żyj±... (Baden Pałell, czy jak mu tam, itp.)
to ile Ty lat miałe¶ kiedy ich podsłuchiwałe¶?
a dyktafony były wtedy?
wracaj±c do tematu ja uważam że koszula mundurowa bez krzyża sznura i innych ,,dodatków" byłaby najlepsza
a powiniene¶ mieć tak± za WSZYSTKIMI "dodatkami" tomek też i kapuch i Grzesiek a ja tak± na którego pagonie byłby 2 belki